Mijn visie

Door mijn opleiding, trainingen, werkervaring, gastouderschap én het grootbrengen van mijn eigen drie kinderen heb ik mijn visie op opvoeden ontwikkeld. Hieronder kun je daar meer over lezen.

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Wenst niet iedere ouder dat zijn kind zich ontwikkelt tot een gelukkige, evenwichtige volwassene? Met verantwoordelijkheidsgevoel, zelfvertrouwen en genoeg flexibiliteit en veerkracht om de onvermijdelijke kleine en grotere tegenvallers in het leven het hoofd te kunnen bieden?

Mijn overtuiging is dat je als opvoeder het kind al vanaf jonge leeftijd kunt helpen deze eigenschappen te ontwikkelen. Door het kind te laten voelen dat het erbij hoort en er toe doet, door het kind respectvol te benaderen, niet te straffen, door het kind zelf te laten doen wat het zelf kan, door als opvoeder zelf het goede voorbeeld te geven, door duidelijke grenzen te stellen, door het kind te ondersteunen in het ontwikkelen van sociale vaardigheden.

Daarom kan ik me ook volledig vinden in de benadering van 'Positive Discipline', en vormt dit de basis van waaruit ik werk als gastouder.

'Positive Discipline' is een opvoedingsprogramma dat ouderschap benadert vanuit principes als wederzijds respect, aanmoediging, het onderkennen van de overtuiging achter het gedrag van het kind, effectieve communicatie, probleemoplossende vaardigheden, focus op oplossingen in plaats van straffen, liefdevol én duidelijk zijn.

Verschillende studies hebben aangetoond dat Positive Discipline bijzonder effectief is. Over de hele wereld volgen ouders en andere opvoeders 'Positive Discipline Parenting Classes'.  Inmiddels ben ook ik gecertificeerd 'Parent Educator' in deze methodiek, waarmee ik gecertificeerd ben om deze ouderschapscursussen te geven.

Als je meer wilt weten over PD, kijk dan op 

www.positivediscipline.org en op

www.positivediscipline.com 

Spelen

Voor kinderen is spelen doen waar je zin in hebt, op je eigen manier, zonder dat iemand tegen je zegt dat en hoe het moet, zonder iets speciaals te willen bereiken, en zolang als je zelf wilt.  Volwassenen weten dat spelen ook leren is.

Voor elke ontwikkelingsfase is specifiek speelgoed aanwezig, om de verschillende ontwikkelingsgebieden te stimuleren en de fantasie te prikkelen. Het meeste aanwezige speelgoed is van hout of van gerecycled materiaal. 

Om heerlijk te kunnen kliederen met zand en water staat er in de tuin een zand-watertafel. En hoe leuk is het om te ontdekken wat je met gewone spulletjes in en om huis allemaal kunt doen? Daarom komen soms ook de pannen en de pollepels uit de kast, wordt er ontdekt wat je allemaal kunt doen met een lege kartonnen doos, maken we hoorkokertjes van wc rollen die we vullen met rijst, en zand, en erwtjes, om te horen hoe dat klinkt, enzovoort.. Ook zaaien we bloemetjes en groenteplantjes in potten in de (volks)tuin, bakken we koekjes en pepernoten, en wordt er getekend, gekleurd en geplakt.. 

Omdat ieder kind zich in zijn eigen tempo ontwikkelt is het fijn dat ik als gastouder voldoende tijd en ruimte heb om te kijken naar je kind als het speelt, waardoor ik zie waar het mee bezig is en daarop kan aansluiten met het aanbieden van speelgoed, knutsels, spelletjes en andere materialen.

En weer of geen weer, bij Hand in Hand Gastouderopvang gaan we elke dag naar buiten, dik ingepakt en laarsjes aan als dat nodig is, naar de speeltuin, de moestuin of het park, en op de terugweg een broodje halen bij de bakker om de hoek...

 De televisie en computer blijven uit, er worden boekjes gelezen, gezellig met z'n allen op de bank.

Structuur

Door een aantal dingen op vaste momenten te doen (eten, drinken, buiten spelen, fruithapje, liedje zingen, spelen, boekje lezen, slapen) is er structuur in de dag en weet je kindje wat het kan verwachten. Vanwege het kleine aantal kinderen is er binnen die structuur voldoende ruimte voor flexibiliteit, zodat er goed rekening kan worden gehouden met bijvoorbeeld het slaappatroon van je kindje.

Eten en drinken

Er wordt lekker én gezond gegeten en gedronken bij Hand in Hand Gastouderopvang. Zoveel mogelijk vers en biologisch, en verantwoorde tussendoortjes.

Rekening houden met aangepaste voedingswensen voor je kindje is geen probleem.

Tegen een kleine vergoeding kan je kind aan het eind van de dag een warme maaltijd eten. Er wordt vegetarisch gekookt, met veel verse groenten.